Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Το κοχύλι - Η σπηλιά

Τι είναι ακριβώς το σπήλαιο; Τι περιέχει; Ποιοι το εξερευνούν; Γιατί ένα σπήλαιο εξάπτει τη φαντασία μας; Δείτε το βίντεο του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ναυπλίου για το σπήλαιο του Δυρού και βρείτε μόνοι σας τις απαντήσεις:


Ακούστε και τον μύθο για το δικό μας σπήλαιο "Σφενδόνη" στα Ζωνιανά και περιηγηθείτε στο εσωτερικό του.
Μουσική: Μάνος Παπαδάκης
Στίχοι: Κώστας Φωτεινάκης
Πρώτη εκτέλεση: Μάνος Παπαδάκης  -  Μαριάννα Πολυχρονίδη (Συμμετοχή)



Ενεστώτας - Παθητική Φωνή
(Τώρα)
Εγώ  κρύβομαι
Εσύ  κρύβεσαι
Αυτός  κρύβεται
Εμείς  κρυβόμαστε
Εσείς  κρύβεστε
Αυτοί  κρύβονται

Όλες οι καταλήξεις γράφονται με αι, εκτός από τα:
εμείς κρυβόμαστε,     
εσείς κρύβεστε.

59. Πολλαπλασιασμός και διαίρεση



Τα ψώνια για το πάρτι - Η πράξη του πολλαπλασιασμού (www.jele.gr)

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

To κοχύλι - Αρχαίοι μύθοι

Αρχαίοι μύθοι για τις θαλάσσιες χελώνες



Ο στατήρας της αρχαίας Ελλάδας

Ένα από τα πρώτα γνωστά ελληνικά νομίσματα, ο στατήρας της Αίγινας (περίπου 5ος αι. μ.Χ). Ο στατήρας συναντάται σε αρκετές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία αλλά και σε Εύβοια, Αττική, Κόρινθο. Ο αιγινήτικος στατήρας απεικόνιζε στη μία του όψη ένα τετράγωνο με τα αρχικά ΑΙΓ ενώ στην άλλη απεικόνιζε μια θαλάσσια χελώνα που ήταν το ιερό ζώο της Αφροδίτης ή κατ’ άλλους της θεάς Αστάρτης των Φοινίκων, προστάτιδας του εμπορίου και θεάς της θάλασσας. Κρίνοντας από τους πέντε κύκλους που διακρίνονται στη ράχη της χελώνας αυτής, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη γνωστή αγαπημένη Καρέττα-Καρέττα. Ο στατήρας αντιστοιχούσε περίπου στο αττικό δίδραχμο (φωτογραφία από την αργολική αρχειακή βιβλιοθήκη ιστορία και πολιτισμού.

Αρχαίοι μύθοι Ινδίας
Οι Ινδοί πίστευαν ότι τρεις (τέσσερις κατ’ άλλη εκδοχή) ελέφαντες κουβαλούν στη ράχη τους τη Γη. Τους ελέφαντες αυτούς όμως κουβαλούσε πάνω στο καβούκι της μία γιγάντια θαλάσσια χελώνα που κολυμπούσε σε μια θάλασσα χωρίς εμφανή αρχή και τέλος. Αν η θαλάσσια αυτή χελώνα πάψει να ζει, τότε οι ελέφαντες θα χάσουν την ισορροπία τους και η γη θα γλιστρήσει από τις ράχες τους και θα χαθεί.
Παραλλαγή του παραπάνω μύθου αναφέρει ότι η χελώνα που στηρίζει τους τέσσερις ελέφαντες στη ράχη της, στηρίζεται με τη σειρά της σε μία κόμπρα. Όταν κάποιο από αυτά τα 6 ζώα (ελέφαντες, θαλάσσια χελώνα, κόμπρα) χάσει την ισορροπία του ή κινηθεί άτσαλα, η γη τρέμει με αποτέλεσμα τους σεισμούς.

Μύθος Βόρειας Αμερικής
Πολύ πολύ παλιά, όταν ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Γης ήταν σκεπασμένο με νερό, το Μεγάλο Πνεύμα αποφάσισε να δημιουργήσει μια όμορφη χώρα με λίμνες και ποτάμια. Τη χώρα αυτή, είπε το Μεγάλο Πνεύμα, θα την κουβαλούσαν στη ράχη τους οι θαλάσσιες χελώνες. Αυτές, συνεργάστηκαν με το Μεγάλο Πνεύμα για να δημιουργήσει την πλάση ολάκερη. Όμως μια μέρα, οι θαλάσσιες χελώνες διαφώνησαν μεταξύ τους για κάποιο ζήτημα. Έτσι, κάποιες από αυτές άρχισαν να κολυμπούν δυτικά και άλλες ανατολικά. Βουητό εκκωφαντικό ακούστηκε και η Γη σείστηκε! Αδυνατώντας να κολυμπήσουν μακρύτερα καθώς η γη μάλλον ήταν βαριά, παραμέρισαν τις διαφωνίες και φιλιώσανε. Αλλά όποτε θυμούνται να διαφωνήσουν για κάτι οι χελώνες, λένε οι Αμερικανοί, γίνεται σεισμός…που αλλού; Στην Καλιφόρνια!

"Πού πας χελωνάκι",  της Καλλιώς Καστρησίου

H Λάρα, μια νεαρή πράσινη χελώνα, γεννημένη στην παραλία της Λάρας, στον Ακάμα της Κύπρου, συναντά τη σοφή σαραντάχρονη Άννυ κάπου στη Μεσόγειο. Και η Άννυ είναι θαλάσσια χελώνα, μόνο που αυτή είναι καρέτα. Στη ζωή της έχει δει κι έχει μάθει πολλά... Αφηγείται, λοιπόν, στη Λάρα την ιστορία της και, ανάμεσα στα άλλα, της εξηγεί γιατί έχει...ανθρώπινο όνομα.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το κοχύλι - Η χελώνα Καρέττα Καρέττα


 - Τι μας λέει ο Μολύβιος 
 - Μας λέει ότι μπορούμε να βάλουμε πολλές φορές το κόμμα μέσα σε μία πρόταση, αλλά μόνο μια φορά το "και". 






Το κοχύλι - Ίχνη στην άμμο


Όλες οι λέξεις που παίρνουν μπροστά το άρθρο το γράφονται στο τέλος με ι π.χ. το καρφί, το σουσάμι. Εκτός από
το βράδυ
το δάκρυ
το στάχυ
το δίχτυ
το δόρυ
και το οξύ

Η χελώνα Καρέττα  Καρέττα